Temyiz Avukatı

Temyiz Avukatı

Diyarbakır Temyiz avukatı istinaf incelemesi sonrası temyiz talebinde bulunan; dilekçe yazımı, temyiz başvurusu gibi işlemleri yerine getiren ve dava sürecini takip eden istinaf ve temyiz hukuku alanında uzmanlaşmış kişidir. İlk derece mahkemesinde görülen davalar Diyarbakır Adliyesine giderek İstinaf aşamasından geçtikten sonra gerekli şartlar karşılandığı taktirde son aşama olan temyiz aşamasına gelir. Temyiz talebi yargıtaya yapılmaktadır. 

Diyarbakır Temyiz Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Diyarbakır temyiz avukatı istinaf ve temyiz davaları alanında uzman olan kişidir. Aşağıda verilen dava çeşitleri temyiz hakkına tabidir.

  • Tazminat Davaları
  1. Maddi Tazminat Davası
  2. Manevi Tazminat Davası
  • Ceza Davaları

1.)Silahlı Örgüt Kurma Davası

2.)Cumhurbaşkanına Hakaret Davası

3.)Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Devletin Organlarını Aşağılama

4.)Halkı Kin Ve Düşmanlığa Tahrik Davası

5.)Hakaret Suçu Davası

6.)Kanunlara Muhalefete Tahrik Davası

7.)Halkı askerlik görevinden soğutma

Aşağıda verilen cezalar temyiz hakkına sahip değildir.

  1. 5 yıldan az cezalar için (İstinaf mahkemelerinin birinci derece mahkemelerinden daha yüksek ceza verdiği durumlar hariç)
  2. Adli para cezasının reddi
  3. Farklı sebeplerle alınan cezaların toplamı 5 yılın üzerinde olsa dahi temyis isteminde bulunulamaz

      Madde 428 – (Yeniden Düzenleme: 26/9/2004 – 5236/16 md.) (2)

Bölge adliye mahkemelerinin aşağıdaki kararları hakkında temyiz yoluna gidilemez:

1. Miktar veya değeri beşmilyar lirayı geçmeyen davalara ilişkin kararlar,

2. 8 inci maddede gösterilen davalar ile (Kat Mülkiyeti Kanunundan doğup gayrimenkulün aynına ilişkin olan davalar hariç) özel

kanunlarda sulh hukuk mahkemesinin görevine girdiği belirtilen davalarla ilgili kararlar.

Diyarbakır’da Temyiz Avukatı Hizmetini Demirkapı Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Diyarbakır hukuk bürosu olarak müvekkilimizle birlikte dilekçe hazırlar ve yargıtaya temyiz talebi başvurusunda bulunuruz. Müvekkilimizin tutuklu ya da tutuksuz olduğu her iki durumda da yargıtayda görülen duruşmalara katılarak yasal sürecin takibini yaparız. Müvekkilimizin hak, menfaat ve zaman kaybı yaşamaması için görevimizi en doğru şekilde icra ederiz.

Diyarbakır Temyiz Avukatı ile Temyiz Başvurusu Nasıl Yapılır?

Temyiz başvurusu yapabilmek için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. 5 yıldan az ceza almış sanıklar temyiz başvurusunda bulunamazlar. 5 yıldan az ceza almış birinin temyiz başvurusunda bulunabilmesinin tek yolu İstinaf mahkemesinin, birinci derece mahkemesinden daha fazla ceza vermesi durumudur. Öte yandan temyiz başvurusu yapabilmenin yasal süresi istinaf mahkemesinin kararını takip eden 15 gündür. 

Madde 427 – (Yeniden Düzenleme: 26/9/2004 – 5236/16 md.) (2) Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihaî kararlar ile hakem kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir; bu süre, 8.1.1943 tarihli ve 4353 sayılı Kanuna tâbi kamu kurumları hakkında otuz gündür.

Verilen yasal süre içerisinde temyiz talebinde bulunulmadığı taktirde istinaf mahkemesinin verdiği karar geçerli olur. Temyiz talebinde bulunacak kişinin; sanık, sanığın eşi, sanığın yasal temsilcisi, sanığın avukatı veya mağdur kişi olması gerekir. Temyiz dilekçesinde temyiz başvurusunda bulunulma sebebi belirtmek zorunludur. Sanık tutuklu olmadığı taktirde avukatı ile birlikte yargıtaydaki duruşmaya katılabilir fakat sanığın tutukluluğu halinde duruşmaya katılamaz. 

Temyiz incelemesi sonucunda yargıtay İstinaf mahkemelerindekine benzer bir şekilde onama, bozma ve düzelterek onama kararı verebilir.

Temyiz sürecine ilişkin kanun maddesi şu şekildedir:

(1) Yargıtayca 302 nci maddenin birinci fıkrası veya 303 üncü madde uyarınca verilen kararlara ilişkin dosya ilk derece mahkemesine, kararın bir örneği ise bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verilir.

(2) Yargıtay, dosyayı 303 üncü maddede belirtilenlerin dışında kalan hâllerde yeniden incelenmek ve hüküm verilmek üzere hükmü bozulan bölge adliye mahkemesine veya diğer bir bölge adliye mahkemesine gönderir. (Ek cümleler:20/2/2019-7165/8 md.) Ancak bozma kararı,

a) İstinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahkemesine,

b) Hukuka aykırılığın düzeltilerek istinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahkemesine ya da bozma kararının içeriği doğrultusunda Yargıtayca uygun görülmesi halinde bölge adliye mahkemesine, gönderilir. Dosyanın ilk derece mahkemesine gönderildiği hallerde, kararın bir örneği de bölge adliye mahkemesine gönderilir.

(3) Hüküm, mahkemenin hukuka aykırı olarak kendisini görevli veya yetkili görmesinden dolayı bozulmuşsa, Yargıtay aynı zamanda dosyayı görevli veya yetkili mahkemeye gönderir.

(4) İlk derece mahkemesi tarafından doğrudan temyiz yolu açık bulunan hükümlerle ilgili olarak verilen karara ilişkin dosya, hükmü veren ilk derece mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verilir.

Temyiz davalarının dayanağı olan hukuk muhakemeleri  kanunu hakkında, 

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6100.pdf daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

Temyiz Davaları Ne Kadar Sürer?

Temyiz davaları yargıtayda görülmektedir. Ortalama dava süresi 473 gün olmakla birlikte yargıtayın iş yüküne bağlı olarak bu süre uzayabilmektedir. Temyiz dilekçelerinde temyiz sebebini detaylı bir şekilde açıklamak dava süresinin kısalmasını sağlayacaktır.

Diyarbakır Temyiz Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Diyarbakır en iyi temyiz avukatı olarak verdiğimiz hizmetler şu şekildedir:

  • Diyarbakir temyiz avukatı olarak ilk önce ilk derece mahkemesinin vermis olduğu kararı alırız.
  • Müvekkilimiz ile birlikte ilgili hukuk maddelerini de göz önünde bulundurarak temyiz dilekçesini hazırlarız.
  • Dilekçede Temyiz istemine sebep olan gerekçeleri belirtiriz.
  • İstinaf mahkemesinin kararından sonraki 15 gün içerisinde yargıtaya temyiz başvurusunda bulunuruz.
  • Yargıtayda görülecek olan duruşmalara katılarak yasal sürecin takibini yaparız.
  • Müvekkilimizin tutuklama emri yoksa yargıtaya duruşma talebinde bulunuruz ve müvekkilimizin de duruşmada bulunmasını sağlarız.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Temyiz avukatı ücretleri ne kadar?

Diyarbakır avukat ücreti dava dosyasının niteliğine ve iş yüküne göre değişmektedir. Ücret bilgisi alabilmek için en sağlıklı yöntem avukat ile birebir görüşmek olacaktır. En kısa zamanda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diyarbakır’da en iyi Temyiz avukatını nasıl bulabilirim?

Diyarbakır hukuk bürosu olarak sayısız istinaf ve temyiz davasına girmiş tecrübeli meslektaşlarımız ile ihtiyacınız olan her türlü hizmeti vermeye hazırız.

Temyiz avukatı ne yapar?

Diyarbakır Temyiz avukatı temyiz dilekçesinin hazırlanmasında, temyiz başvurusunun yapılmasında müvekkiline danışmanlık yapar ve yargıtayda görülmekte olan temyiz davası duruşmalarının yasal takibini yapar.

Temyiz davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Temyiz davasında yargıtay görevlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir