Diyarbakır icra ve İflas hukuku, 2004 sayılı icra ve iflas hukuku kanununca sınırları belirlenmiş olan hukuk dalıdır. Diyarbakır icra ve iflas kanunu gerçek ve tüzel kişiler arasındaki borçlu ve alacaklı ilişkisine yönelik hakları düzenler. 

Diyarbakır İcra ve iflas hukuku aynı zamanda borcunu ödemeyen ya da ödeyemeyecek durumda olan gerçek ya da tüzel kişilerin taşınır/taşınmaz mallarının tespitini yapar ve gerektiği durumlarda haciz koyabilir.

Madde 37 – İcra emrinde yazılı müddet geçtiği halde borcunu ödemiyenlerin malları haczolunur yahut borçlu iflasa tabi eşhastan olupta alacaklı isterse yetkili ticaret mahkemesince iflasına karar verilir.

Diyarbakır icra ve iflas hukuku ticari hayat ile doğrudan ilişkidedir. Çünkü ticari hayat, borç alacak ilişkisinin sağlıklı ilerlemediği durumlarda sekteye uğrar. Bu sebeple icra ve iflas hukuku ticaret için son derece önemlidir. Diyarbakır hukuk bürosu icra ve iflas davalarında ihtiyaç duyulan danışmanlık hizmetini sağlamaktadır.

Öte yandan icra ve iflas hukuku borç ve alacak ilişkisine bağlı olumsuz durumlardan da bizi korumaktadır. Borç kanıtlanabildiği her durumda alacaklıya ödenmek zorundadır. Borçların ödenmemesi iflas sebebi olabilir.

Madde 32 – Para borcuna veya teminat verilmesine dair olan ilam icra dairesine verilince icra memuru borçluya bir icra emri tebliğ eder. Bu emirde 24 üncü maddede yazılanlardan başka hükmolunan şeyin cinsi ve miktarı gösterilir ve nihayet yedi gün içinde ödenmesi ve bu müddet içinde borç ödenmez veya hükmolunan teminat verilmezse icra mahkemesinden veya istinaf veya temyiz yahut iadei muhakeme yolu ile ait olduğu mahkemeden icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirilmedikçe cebri icra yapılacağı ve bu müddet içinde 74 üncü madde mucibince mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapis ile tazyik olunacağı, mal beyanında bulunmaz veya hakikata muhalif beyanda bulunursa hapis ile cezalandırılacağı ihtar edilir.

İcra ve iflas hukukuna göre alacaklı, borcunu doğal yollarla tahsil edemediğinde adli süreci başlatma hakkına sahiptir. Alacaklı öncelikle icra dairesine başvuruda bulunur. İcra dairesi, borçluya karşı icra takibini başlatmadan önce tebligat göndererek borcun ödenmesini talep eder. Kişiye borcun ödenmesi için belirli bir yasal süre tanınır. Borç hala ödenmediğinde icra takibi başlar ve mahkeme haciz işlemlerini başlatır. Borç hala tahsil edilemezse alacaklı iflas davasına başvurabilir.

MADDE 155 – Borçlu iflas yoluyla takibe tabi şahıslardan olup da alacaklı isterse ödeme emrine yedi gün içinde borç ödenmediği takdirde alacaklının mahkemeye müracaatla iflas talebinde bulunabileceği ve borçlunun gerek borcu olmadığına ve gerek kendisinin iflasa tabi kimselerden bulunmadığına dair itirazı varsa bu müddet içinde dilekçe ile icra dairesine bildirmesi lüzumu ve konkordato teklif edebileceği ilave olunur.

MADDE 156 – Ödeme emrindeki müddet içinde borçlu tarafından itiraz olunmamışsa alacaklı bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden iflas kararı isteyebilir. Bu dilekçeye borçlunun ödeme emrine itiraz etmediğini mübeyyin ödeme emri nüshasının raptedilmesi lazımdır. Borçlu ödeme emrine itiraz etmişse takip durur ve alacaklı bu itirazın kaldırılması ile beraber borçlunun iflasına karar verilmesini bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden isteyebilir.

İflas davaları için üç çeşit usül uygulanır. Bu usülleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Adi İflas Yolu İle Takip
  2. Kambiyo Senetlerinden Dolayı İflas
  3. Doğrudan Doğruya İflas

MADDE 158 – Alacaklının iflas takibi kesinleştiğinde l66’ncı maddenin ikinci fıkrasındaki usulle ilan edilir. İflas talebinin ilanından itibaren on beş gün içinde diğer alacaklılar davaya müdahale veya itiraz ederek iflası gerektiren bir hal bulunmadığını ileri sürerek mahkemeden talebin reddini isteyebilirler.

İcra ve İflas Hukuku Hangi Konuları Kapsar?

  • Borç tespiti işlemleri
  • İcra takibi 
  • Vergi hukuku
  • Borç yapılandırma işlemleri
  • Borçlu olduğu iddia edilen kişilerin borçlara itirazda bulunması
  • İcra takibine alınan gerçek ya da tüzel kişinin itirazda bulunması
  • Alacaklı olan tarafın, borçlunun icra takibine yaptığı itirazın kaldırılması için dava açılması
  • İdare hukuku
  • Borçlu olan kişinin ödeme emrine karşı itirazda bulunması
  • İflas eden şirketlerin satılma işlemleri
  • İflas süreci takibi işlemleri
  • İflas öncesi ve sonrası için konkordato işlemleri
  • Adi İflas Yolu İle Takip
  • Kambiyo Senetlerinden Dolayı İflas
  • Doğrudan Doğruya İflas
  • İcra ve iflas dairelerine yapılan şikayet ve itirazların incelenmesi
  • İpotek
  • Kira borcu sebebiyle tahliye işlemleri

Madde 26 – Bir taşınmazın tahliye ve teslimine dair olan ilam, icra dairesine verilince icra müdürü 24 üncü maddede yazılı şekilde bir icra emri tebliği suretiyle borçluya yedi gün içinde hükmolunan şeyin teslimini emreder. Borçlu taşınmazı işgal etmekte iken bu emri tutmazsa, ilamın hükmü zorla icra olunur. Alacaklıya teslim olunan taşınmaza haklı bir sebep olmaksızın tekrar giren borçlu ayrıca hükme hacet kalmadan zorla çıkarılır.

  • Haciz işlemleri

Haciz İşlem Türleri Nelerdir?

Haciz işleminin gerçekleşmesi alacaklının başvurusuna bağlıdır. Alacaklı başvuru yapmadığı müddetçe haciz işlemleri uygulanamaz. 

Alacaklı icra dairesiyle borçluya gönderilen tebligattan (ödeme emrinden) sonraki bir yıl içerisinde haciz isteminde bulunmalıdır.Bir yıl içerisinde haciz isteminde bulunmazsa takip sona erer. Takibin sona ermesinden sonra alacaklı tekrar icra dairesine başvurmalı ve borçluya tebligat göndertmelidir.

Alacaklının haciz isteminde bulunabilmesi için icra takibinin kesinleşmesi gerekmektedir.  

Kesin Haciz

  • Haciz türlerinde genel olarak haciz söylemiyle kastettiğimiz şey ‘’kesin haciz’’dir. Kesin haciz kesinleşmiş olan icra takibinden sonra uygulanan hacizdir. 

Tamamlama Haczi

Kesin hacizle alınan haciz kararıyla, borçlunun malları borcunu karşılamıyorsa ‘’tamamlama haczine’’ başvurulur. 

Madde 139 – Satış tutarı bütün alacakları ödemiye yetmezse icra memuru kendiliğinden yeni hacizler yaparak haczi tamamlar; ancak bu suretle haczolunan mallar üzerinde sonra gelen derecelerin evvelce koydurdukları hacizler varsa bu hacizlerin doğurduğu haklara halel gelmez. Yeniden haczedilen mallar ayrıca satış talebine hacet kalmaksızın ve mümkün olduğu kadar çabuk satılır.

İlave Haczi

Haciz işlemi diğer alacaklıların borcuna karşılık borçlunun malının haczedilmesi durumunda, öteki alacaklılar için eksik kalması durumunda alacaklılar tarafından ‘’ilave haczi’’ talep edilebilir. 

Geçici Haciz

Borçlunun itirazı bir süreliğine kaldırılmışsa fakat dava devam etmekteyze alacaklı ‘’geçiçi haciz’’ isteyebilir.

İhtiyati Haciz

Alacaklı borçlunun mallarını satamaması için ‘’ihtiyati haciz’’ isteyebilir.

Madde 257 – Rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısı, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklariyle diğer haklarını ihtiyaten haczettirebilir.

İcra ve iflas kanunu hakkında detaylı bilgi için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.2004.pdf bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Call Now Button