Sorgu Avukatı

Sorgu Avukatı

Diyarbakır Adliyesi içinde görülen her ceza ve ağır ceza mahkemesinin ilk aşamalarından birisi de şüpheli veya sanıkların sorgulanması fiilidir. Sorgulanma kolluk kuvvetleri ve Cumhuriyet Savcıları tarafından yapılabilir. Diyarbakır sorgu avukatı da bu sorgu esnasında, sorgulanan kişilerin haklarını ve menfaatlerini korumak, sorgulamada bir usulsüzlük olmamasını sağlamak gibi amaçlarla odada hazır bulunur.

Diyarbakır Sorgu Avukatı Nedir ve Neler Yapar?

Diyarbakır avukat hizmetleri arasında sık ihtiyaç duyulan Diyarbakır hukuk bürosu çalışanlarından biri de sorgu avukatlarıdır. Diyarbakır sorgu avukatı; sorgulama ve ifadesinin alınmasına gerek duyulan sanık veya şüpheli konumundaki bireylerin haklarını korumak için onlara nezaret eder. Bazı davalarda şüphelilerin, kolluk güçleri baskısıyla özgür iradeleri dışında ifadelerinin alındığına dair beyanlara rastlanılabilir. Fakat sorgulama esnasında aynı yerde sorgulama avukatı bulunuyorsa, kanunlar bu sorguyla alınan ifadenin hukuken uygun sayılabileceğini ve avukat olduğu için bir baskının olamayacağını ön görür. Avukat savunma makamı olarak kişilerin özgür iradelerinin dayanağıdır. 

Diyarbakır en iyi sorgu avukatı sorgulananların, çıkarları ve hakları doğrultusunda sorgulama süreçlerine hazırlanmalarına yardım eder. Sanıkların suçluluk halinde; hafifletici nedenler veya tahrikler, ihmaller gibi durumlar bulunuyorsa, sorgulamada bu hukuki noktaları görünür kılar ve verilecek infaz kararının alt sınırdan olması için çaba gösterir. Sorgu avukatları sürecin tamamında hukuken uygunluk ilkesini esas alır ve gereklilikleri yerine getirir. Dosyalar hazırlarken gerekli dilekçeleri ve talepleri ekleyebilirler. 

Sorgulamada Avukat Bulunma Zorunluluğu

Sorgulanarak ifadesi alınacak bir kişinin avukat talebinde bulunması durumunda, kişiye özgür iradesiyle avukatını veya avukatlarını seçme hakkı tanınmaktadır. Sorgulamaya en fazla üç avukat nezaret edebilir. Ancak sanık ya da şüphelilerin avukat seçecek maddi ve sosyal durumu bulunmuyorsa CMK yoluyla kendisine devletin karşılayacağı avukat talebinde de bulunabilir. Sorgulama aşamasında, sanık veya şüphelilere avukat bulundurmak gibi bir yükümlülük atanmamıştır bu sadece bir haktır. Kanunen korunan bu hak doğrultusunda avukat isterlerse, sorgulama kesin olarak avukat huzurunda yapılmalıdır.

Avukatın Sorgu Sırasında Zorunlu Olduğu Haller

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 150. Maddesi içinde 3. Fıkrada yapılan düzenlemeye göre; müdafi olarak bir sorgu avukatına sahip olmayan sanık ya da şüpheliye en az beş yıl ve üzeri hapis hükmü ön görülen bir suç için yapılan sorguda, kişi isteği olsun olmasın fark etmeden avukat bulunması zorunludur. Bu noktada sanık veya şüpheli avukatı orada istemese bile, avukatın nezaret etmediği her tasarruf kanunen geçersiz kabul edilir ve delil olarak sunulamaz.

Zorunlu müdafilik kurumu olarak bu durum aynı zamanda isnat edilen suçun ciddiliği oranında ve sanığı savunmanın elzem olduğu özel bazı hâllerde, adalet ve hakkaniyet içeren bir dava sürecinin yaşanması için zorunlu tutulmuştur. Resen müdafi görevlendirilmesi gereken her durum zorunlu müdafilik içerir.

Sorgulamada Yasak Olan Yöntemler

Sorguda yasak olan yöntemler Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 148. Maddesinde beş fıkra olarak düzenlenmiştir. İlk olarak belirtilen yasak eylemler şöyle listelenebilir:

  • İşkence,
  • Cebir,
  • Aldatma,
  • Ruhsal ve bedensel bütünlüğe zarar verme,
  • Kötü davranma,
  • Tehdit etme,
  • İlaç verme.

Kısacası kişinin özgür iradesini etkileyecek zararlı davranışlarda bulunmak yasaklanmıştır. İkinci fıkra sorgulanan kişinin ifade vermesi için hukuka aykırı vaatlerde bulunmayı yasaklar. Bir diğer önemli ifade ise ilk iki maddede yasaklanan durumların içinde verilen herhangi bir ifadenin kesin olarak kanıt kabul edilemeyeceğini düzenler. Dördüncü fıkrada kolluk kuvvetleri tarafından sorgu avukatı olmadan yapılan sorgu sonuçlarının, duruşmalarda sanık yoluyla doğrulanmadığı sürece hüküm esası kabul edilmesine yasak getirir. Ek olarak CMK 148’e göre bir sanık aynı suçtan birden fazla sorgulanmaya tabi tutulursa ikinci sorgunun Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılması zorunludur.

Diyarbakır’da Sorgu Avukatı Hizmetini Özdemir Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Özdemir Hukuk Bürosu olarak sanık, şüpheli ya da mağdur olmaları fark etmeden her müvekkilimizin sorgu ve ifade verme sürecinde yanında duruyoruz. Sorgulamadan önce ve sorgulama esnasında isnat edilen suç ve müvekkillerimizin masumiyeti hakkında mümkün olduğu bilgi edinmeye çaba gösteririz. Gerekli durumlarda ifadenin tekrar bir avukat nezaretinde alınması taleplerinde bulunur ifade değişikliklerine gidebiliriz. Hukuki düzlemde her zaman müvekkillerimizin haklarını korur, haksız cezalar ya da tedbir kararları verilmesini engelleriz.

Diyarbakır Sorgu Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Sorgu avukatı olarak müvekkillerimizin ifade verme ve sorgulanma durumlarını CMK 148 madde kapsamında hukuka uygun ve noksansız hale getirmeye çalışırız. Daha önce yapılan sorgulamalarda ortaya çıkan usulsüzlüklerin tespit edilmesine çalışır, kanıtlar toplar ve tekrar sorgulama yapılması için dilekçeler yazarak başvurularda bulunuruz. Suçu kesinleşen müvekkilleri cezaevlerinde ziyaret eder, infaz süreçlerinde de hukuki haklarını korumaya devam ederiz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sorgu Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Sorgu avukatı ücretleri her zaman değişiklik gösterebilir. Sorgulamanın konusu olan dava dosyası mütalaa edilmeden bir ücret bedeli oluşturmak bir hayli güçtür. Ayrıca suçun niteliği ve ön görülen cezalar gibi değişkenler de sorgu avukatlığı ücretlerini etkiler. İş yoğunluğu ve ayrılması gereken zaman gibi etmenler doğrultusunda bu ücretler Türkiye Barolar Birliği’nin belirlediği asgari tarife dikkate alınarak serbest olarak belirlenebilir.

Diyarbakır’da En İyi Sorgu Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Özdemir Hukuk Bürosu olarak, Diyarbakır’da doğacak her sorgulama işleminiz için yardıma hazırız. Tecrübeli ceza hukukçusu avukatlarımızla iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

Sorgu Avukatı Ne Yapar?

Sorgu avukatı bir suç fiili ya da suç şüphesi durumunda sanık sandalyesine oturtulan kişilere sorgulama esnasında yardımcı olur. Masumiyetlerini ispatlamak ve haklarını korumak için çalışır. 

Hukuka Aykırı Sorgu Ne Demek?

Hukuka aykırı sorgu, CMK 148 /1 içinde düzenlenen yöntem ve davranışlarla sanık ya da şüphelinin özgür iradesi etkilenerek yapılan sorgudur. Korkutma, ilaç verme, yorma gibi durumlar ile verilen ifadeler mahkeme kararlarına dayanak oluşturamaz. İtiraz edilmeli ve avukat nezaretinde sorgulama tekrar yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button