Arabulucu Avukatı

Arabulucu Avukatı

Diyarbakır avukat ihtiyaçları arasında en sık görülenlerden birisi de arabulucu avukat ihtiyacıdır. Arabuluculuk bir meselenin etrafında oluşan hukuki uyuşmazlıkların yargıya taşınmadan çözülmesi için ortaya çıkmış bir kurumdur. Yargı kurumlarındaki yoğunluğu azaltmak ve daha önemli davaların sürelerini kısaltmak için arabuluculuk oldukça araçsal bir mutabakat yoludur.  Uyuşmazlık yaşayan taraflar için de dava süreçlerine ve mahkemeye gitmeye gerek kalmadan hızlı ve kesin bir çözüm sunması nedeniyle faydalıdır.

Diyarbakır Arabulucu avukat nedir?

Diyarbakır arabulucu avukatı, bir Diyarbakır hukuk bürosu içinde ve Diyarbakır Adliyesi’ne gitmeye gerek kalmadan anlaşmazlıkları çözebilen uzman bir hukukçudur. Diyarbakır en iyi arabulucu avukat ya da avukatları, uzlaşmazlık yaşayan tarafların iletişini sağlar ve bu irtibatı güçlü kılar. Hakemlik olarak anlaşmazlığın üçüncü tarafını üstlenir ve tarafların fikir birliği tahsis edilene kadar iletişimden kopmamasını sağlar. Arabulucu avukatların tarafların uzlaşmazlıkları adına bir karar verme yetkisi yoktur sadece onlara çözüm üretmeleri için yol gösterir ve yardımcı olur.

Bu noktada arabulucu avukatların, taraflardan birisiyle daha önce hiçbir bağ kurmamış olması gerekir. Bağımsız ve tarafsız olduğu anlaşmazlık yaşayan kişilerin her birinden onay görmelidir.

Arabuluculuk Türleri Nelerdir?

Arabuluculuk çeşitleri tarafların arabulucuya gitme zorunlulukları açısından ikiye ayrılır. Bunlardan ilki ihtiyari arabuluculuk hizmetidir. İhtiyari arabuluculuk tarafların mahkemeleri kısa sürdürmek ya da mahkemeye gitmeden işlerini halledebilmek için tercih ettikleri bir arabuluculuk çeşididir. İhtiyari arabuluculuk tamamıyla tarafların istekleri ve çözüme ulaşma motivasyonları doğrultusunda geliştiği için genellikle olumlu sonuçlanır. Elbette olumlu sonuçlanmayan ihtiyari arabuluculuk durumlarında, dava açma yoluna gitmek her zaman bir haktır.

İhtiyari arabuluculuk, uzayan dava süreleri ve çift taraflı masrafları ortadan kaldırır, uzlaşmazlığın sürmesi takdirinde devam edece menfaat zararlarını önler. Türk Ceza Kanunu’nda yer alan suçların yer almadığı bütün özel hukuk davaları önce ihtiyari arabuluculuk ile mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturulabilir. Suç fiilinin yer aldığı çatışmalarda ise bu uyuşmazlıklar, Ceza Muhakemeleri Kanunu hükümleri doğrultusunda Cumhuriyet Savcılığı yetkisinde oluşturulan uzlaştırma bürolarında aşılmaya çalışılır.

Zorunlu Arabuluculuk

Zorunlu arabuluculuk ise genellikle iş hukuku ve ticari hukuk kapsamında yer alan bazı konularda dava açmadan önce başvurulması zorunlu tutulan bir kurumdur. Zorunlu arabuluculuk başvurusunun zorunlu tutulduğu konularda, taraflardan herhangi birinin önceden dava açarak süreci mahkemeye taşıması durumunda mahkemeden dava şartı yoktur nedeniyle ret almaktadır.

Zorunlu arabuluculuk; fazla mesai ücretleri, kıdem tazminatı, maaş anlaşmazlıkları, ihbar tazminatı, sigorta ödemeleri, ticari kurumlar arası anlaşmazlıklar gibi örneklerde geçerlidir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Arabulucu Avukat Ücretleri Ne Kadar?

Arabuluculuk hizmet bedelleri 2 Ekim 2022 günü yayınlanan 31973 tarihli Resmî Gazete ’de yer alan “2023 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi” başlıklı Adalet Bakanlığı tebliği ile tekrar düzenlenmiştir. Ücretler sabit ücretler ve anlaşılan miktar üzerinden yüzdeli komisyon ücretleri olarak ikiye ayrılır.

2022 boyunca iki tarafın olduğu anlaşmazlıkların ücreti asgari olarak 200 TL şeklinde olmuştur. 2023 itibariyle en düşük ücretli bu arabuluculuk hizmeti 400 TL olmuştur. Bu asgari bedeller çeşitli durumlara göre 1080 TL’ye kadar yükselmektedir. Ayrıca bir arabulucu kurumu anlaşmanın sağlandığı ilk 100.000 TL’ye kadar %6 ile %9 (birden fazla arabulucu çalışıyorsa) komisyon alır. Anlaşma yapılan para miktarı yükseldikçe komisyon bedelleri yüzde bire kadar düşebilir.

Diyarbakır’da En iyi Arabulucu Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Alanında uzman ve tecrübe sahibi arabulucu avukat arkadaşlarımızla; ihtiyari ve zorunlu fark etmeksizin bütün arabulucu ihtiyaçlarınızda hızlı ve adil çözümler üretmek için yardıma hazırız.

Arabulucu avukatı ne yapar?

Arabulucu avukatı, hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra aldığı arabuluculuk eğitimleri (davranış psikolojisi, müzakere yöntemleri, iletişim teknikleri vb.) doğrultusunda taraflar arasında hakemlik yapar. Tarafların iletişim halinde kalmasını sağlayarak, dava açma gibi hukuki süreçlere başlamaya gerek kalmadan fikir birliği tahsis eder.

Arabulucu Avukat Ücretini Kim Ödüyor?

Arabuluculuk ücretleri sadece işçi ve iş veren arasındaki anlaşmazlıkların zorunlu arabuluculuk ihtiyacı olduğu takdirde devlet tarafından karşılanabilir. Ancak bu durum sadece ilk iki saatlik ödeme ile sınırlıdır. Bu istisnai durum dışında arabuluculuk ücretleri her iki taraftan alınmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button