Diyarbakır Boşanma Avukatı

Diyarbakır Boşanma Avukatı

Diyarbakır Boşanma avukatı, evlilik bağının, kökünden sarsılması gerekçesiyle sürdürülemeyecek olması halinde size yardımcı olabilecek avukatlardır. Bu avukatlar, boşanma süreçlerinde, 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesi kapsamında düzenlenmiş hukuki dayanaklara uygun olarak müvekkillerinin haklarını ve çıkarlarını korumaya çalışır.

Boşanma Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Bir boşanma avukatı, Türk Medeni Kanunu çerçevesinden düzenlenen aile hukuku mahkemelerinde görülen boşanma davaları alanında uzmanlık ve deneyime sahip olan avukat olarak tanımlanabilir.

Bu bağlamda bir Diyarbakır boşanma avukatı, anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki farklı başlıkla ayrılabilen boşanma davalarına bakar. Anlaşmalı boşanma davaları evli kişilerin boşanmaya dair bütün hususlarda uzlaşmaya vardıkları ve çoğunlukla tek duruşmada sonuçlanan nispeten basit davalardır.

Ancak taraflar arası anlaşmazlıkların bulunduğu çekişmeli boşanma davaları birçok açıdan farklılık gösterebilir. Diyarbakır hukuk bürosu tarafından bakılan ve çekişmeli boşanma davaları kategorisinde sayılabilecek davalar şu şekilde listelenebilir:

  • Velayet davaları,
  • İştirak nafakası, tedbir nafakası, yoksulluk nafakası gibi nafaka davaları,
  • Mal paylaşımı davaları.

Anlaşmalı boşanma davalarında Diyarbakır boşanma avukatı iki tarafın da vekaletini üstlenebilir, çekişmeli boşanma davalarında menfaat çatışması nedeniyle tarafları farklı avukatlar temsil etmelidir.

Diyarbakır Anlaşmalı Boşanma Avukatı

Boşanma avukatı Diyarbakır, anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki farklı türde davayla ilgilenebilir.

Anlaşmalı boşanma davaları nispeten daha kısa sürer. Anlaşmalı boşanma davasında önemli olan, çiftlerin aralarında yapacakları boşanma protokolüdür. Çiftler bu protokol üzerinde anlaşırlarsa, tek celsede boşanma işlemi gerçekleşebilir. 

Diyarbakır boşanma avukatı yardımıyla, boşanma protokolü hazırlanabilir. Hatta boşanma protokolü için avukat yardımı almak en iyisidir.

En iyi boşanma avukatı, tüm detaylarıyla anlaşma protokolünü hazırlayan ve çiftler arasında uzlaşma sağlayandır.

Boşanma protokolünde aşağıdaki hususlar yer alır: 

  • Maddi ve manevi tazminat 
  • Çocukların velayeti
  • Nafaka
  • Soyadı
  • Mal varlıkların paylaşımı

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için aşağıdaki şartların kanunen yerine gelmiş olması gerekir: 

  • Çiftler en az 1 yıl evli kalmış olmalıdır. 
  • Çiftler mahkemeye birlikte başvurmalıdır. İki tarafta boşanma davasını kabul etmiş olmalıdır. 
  • Çiftler hakim huzurunda boşanma iradelerini sözlü olarak ifade etmeliler. 
  • Hakim, boşanma protokolünde yer alan çocuk velayeti ile ilgili düzenlemeyi onaylamalıdır. 

Diyarbakır Çekişmeli Boşanma Avukatı

Çekişmeli boşanma davalarında genel olarak yazılı yargılama usulü uygulanır. Türk Medeni Kanununun 118 ve devamındaki maddelerde, yazılı yargılama usulü detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. 

Çekişmeli boşanma davalarını açabilmek için usul olarak aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir: 

  • Boşanma hukuku avukatı tarafından başvuru dilekçesi mahkemeye sunulur. Diğer taraf, cevap dilekçesine mahkemeye sunar. Daha sonra cevaba cevap dilekçesi sunulur.
  • Dava edilen taraf, mahkemeye sunulan dava dilekçesine 2 hafta içerisinde cevap vermek zorundadır. 
  • Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra, mahkeme ön inceleme başlatır. Bu aşamada taraflara davetiye çıkartılır. 
  • Ön incelemeden sonra verilecek karara itiraz edilebilir. Bu durumda itiraz mahkeme tarafından incelenir. 
  • Tahkikat aşamasında, çiftlerin talepleri ve durumu incelenir. Bu aşamada; velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat konuları incelenir ve karara bağlanır.
  • Mahkemenin kararını kabul etmeyen taraf Yargıtay kurumuna başvurabilir. Bu durumda itiraz dilekçesini en geç 7 gün içerisinde mahkeme kalemine sunmalıdır. 

Çekişmeli boşanma davalarına aşağıdaki konular, dava nedenidir: 

  • Şiddetli geçimsizlik
  • Zina (aldatma)
  • Eşin hayatına kast edilmesi. Eşe karşı yapılan kötü muamele
  • Onur kırıcı davranışlar
  • Eşlerden birisinin evi uzun süre ya da sürekli olarak terk etmesi
  • Eşlerden birisinin akıl hastalığına yakalanması
  • Eşlerin çocukların bakımı konusunda yetersiz kalması

Çekişmeli boşanma davalarındaki en önemli konulardan birisi nafaka konusudur. Genel olarak bu davalarda ekonomik olarak güçsüz olan tarafa yoksulluk nafakası verilir. Velayet davalarında ve çekişmeli boşanma davalarında SED raporuna göre nafaka konusuna karar verilir. Sosyal ve ekonomik durum inceleme raporundan çıkan sonuca göre nafakaya hükmedilir. 

Çocuk için ise ekonomik olarak güçlü olan taraftan alınmak üzere iştirak nafakasına hükmedilir. İştirak nafakası çocuk 18 yaşına gelinceye ya da reşit oluncaya kadar ya da eğitimini tamamlanıncaya kadar çocuğa bağlanır. 

Mahkeme devam ettiği sürece tedbir nafakası, ekonomik olarak güçsüz olan tarafa bağlanır. Mahkeme sonuçlanınca da tedbir nafakası, nafaka olarak devam edebilir. Bu tamamen hakimin kararına bağlıdır. Ancak karşı taraf, tedbir nafakasını ödeyemeyecek durumda olduğunu beyan ederek itirazda bulunabilir. Bu durumda gerekçesini mahkemeye karşı ispatlamak durumundadır. 

Diyarbakır’ın en iyi boşanma avukatları tazminat konusunda da müvekkillerine yardımcı olur. Maddi ve manevi tazminat, çekişmeli boşanma davalarında, evlilik birliğinde kusuru olan tarafa karşı uygulanır. Evlilik birliğinin bozulmasından dolayı mağdur olan tarafa, mahkeme tarafından tazminat verilmesine hükmedilebilir. 

En iyi boşanma avukatları çekişmeli boşanma davalarında müvekkillerinin her türlü hakkını koruyabilendir. 

Diyarbakır’da Boşanma Avukatı Hizmetini Demirkapı Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Demirkapı Hukuk Bürosu olarak Diyarbakır en iyi boşanma avukatı kadrolarımızla, önce evlilik birlikteliğini sonlandırmak isteyen taraflar arasında boşanma sürecine dair temel hususlarda uzlaşı tahsis etmek adına çalışırız. Bunun için bize başvuruda bulunan çiftler arasında aşağıda listelenen meseleler için mutabakat metinleri hazırlarız;

  • Velayet,
  • Tazminat,
  • Mal paylaşımı,
  • Nafaka.

Eğer çiftler arasında bu hususlara dair bir fikir birliği sağlanamazsa uzlaştırıcı rolünü üstleniriz. Uzlaşma sağlandığı takdirde dava sürecini başlatmak için her iki taraf adına da gerekli makamlara başvuruda bulunuruz. Uzlaşının söz konusu olmadığı çekişmeli boşanma davalarında ise sürecin adaletli ve hakkaniyet çerçevesinde ilerlemesi için müvekkillerimize yardımcı oluruz.

Mal paylaşımı içeren çekişmeli boşanma davalarında, paylaşımın denk ve adil yapılabilmesi adına ihtiyaç duyulan verileri ve delilleri toplarız. Bu süreçte evlilik birliğine içkin olan malların doğru ve eksiksiz tespit edilmesi için çaba gösteririz.

Ayrıca velayetin söz konusu olduğu davalarda müvekkillerimizin menfaatlerini korumak ve velayet haklarını savunmak için çalışırız. Mahkeme tarafından alınacak kararların tekrar değerlendirilmesi için istinaf ve temyiz süreçlerini başlatır, gerekli makamlara itirazlar dilekçeleri yazarız.

Boşanma Avukatı ile Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davaları, Diyarbakır kartal avukat yardımıyla çekişmeli veya anlaşmalı biçimde kolayca açılabilir. Bu sürecin başlaması için öncelikle bir avukata vekalet vermeniz gereklidir.  Vekalet sayesinde boşanma avukatı sizin adınıza, boşanma dilekçesi hazırlar ve aile mahkemelerine gerekli başvurularda bulunur. Boşanma dilekçesinde ek olarak, boşanma işlemindeki detayların karara bağlanabilmesi için ihtiyaç duyulan deliller ve belgeler de bulunmalıdır.

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Çiftler arası mutabakat sağlandığı takdirde anlaşmalı boşanma davaları vekaletin verilmesini takip eden iki ile üç ay içinde, çoğunlukla tek duruşmada sonuçlanır. Ancak çekişmeli boşanma davaları daha uzun sürmektedir. Bu davalar ortalama olarak sekiz ile on iki ay arasında devam edebilmektedir. Çekişmeli olunan; velayet, mal paylaşımı ve nafaka gibi hususların çeşitliliği ve detayları dava süresini doğrudan etkiler. Çekişme hususları ne fazla olursa davanın karara bağlanması da orantılı olarak uzar.

Diyarbakır Boşanma Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Demirkapı hukuk bürosu olarak, boşanma avukatı sıfatıyla müvekkillerimize verdiğimiz hizmetler şöyle listelenebilir:

  • Mal paylaşımı davalarında, paylaşmaya dahil edilecek malların tespit edilmesi ve kanıtlarla dosyaya eklenmesi,
  • Mevcut veya beklenen menfaatlerin boşanma süreci yüzünden zedelendiği durumlarda tazminat talebinde bulunma,
  • Nafaka süreçlerinde müvekkillerimizin hakkını arama,
  • Çocukların velayeti için uygun başvurularda bulunma,
  • Anlaşmalı boşanma davaları için her iki eşin de dilekçelerini ve mutabakat sözleşmelerini hazırlama.

Unutulmamalıdır ki boşanma avukatlarından, aile hukukunun kapsadığı diğer hukuki süreçlerde de yardım alınabilir. Evlilik sözleşmesinin hazırlanması gibi hizmetlerimiz de bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Boşanma Avukatı Nasıl Seçilir?

İyi bir boşanma avukatı öncelikle uzlaştırıcıdır. Birçok boşanma davasında uzlaştırmanın önemi net bir şekilde görülmüştür. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında avukatın uzlaştırıcı rolü sayesinde, çiftler uzun süren yıpratıcı süreçlere girmeden boşanabilmektedirler. 

Boşanma avukatının tecrübesi ve analiz yapma yeteneği oldukça önemlidir. Çekişmeli boşanma sürecinde birçok konuda anlaşamayan çiftler, avukatın çiftlerin göremediği  detayları görmesi sayesinde ikna olabilir ve kolaylıkla anlaşabilirler. 

Medeni hukuk, borçlar hukuku ve tazminat hukuku konusunda boşanma avukatının uzman olması gerekir. 

İyi bir avukat seçiminde yukarıdaki hususların göz önünde bulundurulması yararlı olacaktır. 

Diyarbakır Boşanma Avukatı Tavsiye

İyi bir boşanma avukatı ararken öncelikle yakın çevrenizden yararlanırsınız. Yakın çevrenizdeki insanların daha öncesinde iyi bir boşanma avukatından hizmet alıp almadığını öğrenirsiniz. 

Ancak günümüzde, iyi bir boşanma avukatını internet üzerinden bulabilmek mümkündür. Avukatla ilgili internet üzerinden yapacağınız araştırma ile iyi bir avukat bulabilirsiniz. 

Avukatın internet sitesinden, hakkında yapılan yorumlardan fikir sahibi olabilirsiniz. 

Diyarbakır Boşanma Avukatının Boşanma Davalarına Etkileri

Boşanma davalarıyla yeterince ilgilenmeyen, eldeki delilleri değerlendiremeyen ya da yeterince analiz edemeyen avukatlar yüzünden boşanma davaları kaybedilebilir.  

Ayrıca uzlaştırmacı yönü bulunmayan avukatlar, çiftler arasında daha fazla sorun yaşanmasına neden olabilir. Önemli detayları görüp, boşanmak isteyen çiftleri ikna edebilen bir avukat, müvekkiline önemli kazanımlarda bulunabilir. 

Bu yüzden iyi bir boşanma avukatının boşanma davalarına etkileri büyüktür. İyi bir savunma yapan avukat, boşanma davasının kısa sürede sonuçlanmasını sağlayabilir. 

Diyarbakır Boşanma Avukatı Ücretleri 2023

Barolar birliğinin 2023 yılı için belirlediği fiyat tarifesine göre boşanma avukatlarının asgari vekil ücretleri 9.200 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücrete %8 KDV uygulanınca vekalet ücreti 9.936 TL olarak yansımaktadır. Bahsettiğimiz bu ücret en alt tarifedeki ücrettir. 

Boşanma avukatı ile yapacağınız anlaşmaya bağlı olarak bu ücretin üstünde ücretler de söz konusu olabilir. 

Ayrıca avukatları ücretlerini belirlerken, deneyim ve iş yükünü göz önünde bulundururlar. İyi bir avukatın ücreti daha fazla olabilir.  

Mesela anlaşmalı boşanma davalarında 9.936 TL ücret ile boşanma avukatı ile anlaşabilirsiniz. Ancak çekişmeli boşanma davaları uzun sürdüğünden ve yıpratıcı bir süreci barındırdığından, bu ücretin üstünde bir ücret ödemeniz gerekebilir. 

Diyarbakır Boşanma Davaları Masrafları

Dava ile ilgili masraflar her yıl Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. 2023 yılı için boşanma davalarına ilişkin masraflar aşağıda sıralanmıştır: 

  • Başvurma harcı – 179,90 TL
  • Vekalet harcı – 25,60 TL 
  • Peşin harç – 179,90 TL
  • Gider avansı – 710 TL
  • Vekalet pulu – 40,30 TL
  • Diğer giderler – 40,30 TL 

Ortalama olarak boşanma davaları masrafı 1.135,70 TL civarında olmaktadır. 

Davayı kazanan taraf tüm mahkeme masraflarını karşı taraftan alır.

Boşanma Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 167. Maddesine göre boşanma davaları ile ilgili yetkili ve görevli mahkeme, çiftlerden birisinin yerleşim yerindeki yer mahkemesidir. Aile mahkemeleri de boşanma davalarında yetkili ve görevlidir.

Yasaya göre davayı açan taraf, dava açacağı mahkemeyi belirleme hakkına sahiptir. 

Aynı şekilde davayı açan taraf yaşadığı yerdeki yer mahkemesine dava açabilir. Türkiye’nin en iyi boşanma avukatları Diyarbakır ili başta olmak üzere, Türkiye’nin her yerindeki mahkemelerde müvekkillerine hizmet verir.

Diyarbakır Boşanma Avukatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Boşanma Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Boşanma avukatı ücretleri, bulunulan şehrin barosunun belirlediği alt limit sabit kalmak üzere değişiklikler gösterebilir. Davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olması ücretin belirlenmesinde temel faktördür. Anlaşmalı boşanmalarda ücretler, çekişmeli davalara göre daha düşük olmaktadır.

Diyarbakır’da En İyi Boşanma Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Demirkapı hukuk bürosu olarak, boşanma süreçlerinizin her aşamasında, tecrübeli ve alanında uzman avukat kadromuzla yardımcı olmaya hazırız.

Boşanma Avukatı Ne Yapar?

Boşanma avukatı evliliğini bitirmek isteyen taraflar adına boşanma davası açar, yürütür ve süreçleri takip eder. Eşler arasında arabuluculuk yapabilir, boşanma ve evlilik öncesi sözleşmelerinin yazılmasına yardımcı olur.

Boşanma Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

Boşanma davalarında görevli mahkemeler Aile Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkemeler ise boşanmak isteyen çiftin ikamet adresinde bulunan Aile Mahkemeleri olarak belirlenir. Aile mahkemelerinin olmadığı uzak ilçeler gibi lokasyonlarda Aile Mahkemesi yerine Asliye Hukuk Mahkemeleri dava süreçlerini yürütebilir. Fakat bu görev Asliye Hukuk Mahkemeleri dışında, herhangi bir başka mahkemeye devredilemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button