Türk Ceza Hukuku dar anlamıyla bir kamu hukuku dalı olarak suç ve ceza kavramlarını inceleyen bir hukuk türü olarak tanımlanabilir. Ayrıca özel ceza hukuku ve genel ceza hukuku olarak iki ayrı başlığa ayrılabilmektedir. Diyarbakır Adliyesi içinde yürütülen Diyarbakır Ceza Hukuku davaları aynı zamanda infaz hukuku olarak bilinen bir alt hukuk dalıyla daha ilişkilendirilebilir.

Ceza hukuku yargılamalarından sonra alınan kesin ceza kararlarının ve güvenlik tedbirlerinin (yurt dışı yasağı, adli kontrol vb.) nasıl yerine getirileceği, yaptırımlara dair usul, esas ve ilkeleri belirleyen hukuk dalı infaz hukukudur. Ceza hukuku bunlara ek olarak ceza muhakemeleri hukukunu da içinde barındırmaktadır.

Diyarbakır Ceza Hukuku Neleri Kapsar?

Ceza hukukunun bir suç davasına dayanak oluşturabilmesi için, kapsadığı tüm unsurlar davada bulunmalıdır. Ceza hukukun unsurları şu şekildedir:

  • Kanuni unsur
  • Maddi unsur
  • Hukuka aykırılık unsuru
  • Manevi unsur

Bu unsurlardan maddi unsur ve manevi unsur, suç isnat edilen kişinin cezasının kesinleşmesi için önemli şartların başında gelir.  Maddi unsur sanığın bir fiil işlemiş olmasıyla, manevi unsur ise özgür iradesi ve bilinçlilik durumuyla ilgilidir. Bu nedenle maddi ceza hukuku ve manevi ceza hukuku gibi ayrı başlıklar altında incelenebilirler.

Maddi Ceza Hukuku

Maddi ceza hukuku, ceza hukuku içindeki maddi unsurlar üzerinden hangi eylemlerin suç olacağını belirler. Bunun için; suçun öğelerini, yaptırım koşullarını, alt ve üst limitleri ve bu başlıklarla ilintili temel ilkeleri düzenler.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu içinde yer alan bu düzenlemeler ceza hukuku özel hükümler ve ceza hukuku genel hükümler başlıklarıyla bilinen iki ayrı metinden meydana gelir. TCK’nın 1. İle 75. Maddeleri arası genel hükümler, 76. ile 343. Maddeleri arası özel hükümlere ayrılmıştır. 

Manevi Ceza Hukuku

Manevi ceza hukuku, manevi unsurun etkilerini düzenler. Ceza davalarında maddi unsur kabul edilen suç fiilinin, manevi olarak isnat becerisi bulunan bir kişi tarafından bilinçle ve isteyerek yapılması gerekir. Bir suç fiili ceza hukukunun kapsadığı bütün unsurları içinde barındırsa bile, bireyin kastı olmadan gerçekleşen bir suç, manevi unsur yokluğu sebebiyle cezayı ortadan kaldırabilir. Ancak taksirle insan öldürme veya taksirle yaralama gibi işlenmiş suçlardan doğan cezalar bu durumuna dahil edilmez.

Demirkapı Hukuk Bürosu Ceza Hukuku Alanında Neler Yapar?

Demirkapı hukuk bürosu olarak ceza hukuku alanındaki bütün gelişmeleri ve güncel kanun değişikliklerini yakından takip ediyoruz. Değişikliklerden ve emsal kararlardan olumlu etkilenebilecek müvekkillerimizi anında haberdar ediyoruz.

Diyarbakır hukuk bürosu olarak ceza ve ağır ceza davalarında vekalet alarak savunma görevini üstleniyoruz. Müvekkillerimizin; etkin pişmanlık, hafifletici nedenler ve tahrikten doğan hakları doğrultusunda ceza indirimi alabilmek için gerekli başvurularda bulunabiliyoruz. Delillerin toplanmasına yardımcı oluyor, savunmanın ilk aşaması olan sorgulama süreçlerinde müvekkillerimize eşlik ediyoruz. İnfazı kesinleşen müvekkillerimizi cezaevlerinde ziyaret ediyor, infaz koşulları için gerekli talepleri iletiyoruz.

Ayrıca ceza davalarında müşteki, mağdur sıfatıyla bulunan müvekkillerimizin haklarını koruyor, yaşadıkları maddi ve manevi zararların adil ve hızlı biçimde tazmin edilmesi için çalışıyoruz. Gerekli durumlarda davaları temyiz ve istinaf süreçlerine taşıyabiliyoruz.

Ceza Hukukunda Yetkili Olan Mahkemeler Hangileridir?

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu 12. Maddesinde birince ve ikinci fıkralar ceza hukukunda görülecek davalarda yetkili mahkemeleri suçun işlendiği yerin mahkemeleri olarak belirler. Ancak görevli mahkemeler, suçun niteliğine, kim tarafından işlendiğine, uygun görülen cezasına ve ortaya çıkan zarara göre değişiklik gösterebilir. Bir ceza ve ağır ceza davası şu mahkemelerden biri tarafından yürütülebilir:

  • Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi,
  • Asliye Ceza Mahkemesi,
  • Çocuk Mahkemesi,
  • Ağı Ceza Mahkemesi,
  • Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi.
Call Now Button