İfade Avukatı

İfade Avukatı

Bir şüphelinin Diyarbakır Adliyesi’ne ifadeye çağrılması yani ifade verme işlemi, onun kolluk kuvvetleri ya da Cumhuriyet Savcılığı dinleneceği anlamına gelir. Bu noktada dinlenmesinin amacı soruşturma başlatılan bir suçtaki sorumluluğunu anlamaktır. Diyarbakır hukuk bürosunda çalışan Diyarbakır ifade avukatı tarafından bu süreçlere eşlik edilebilir. Ceza Muhakemeleri Kanun’unun ikinci maddesi ifade alma işleminin; jandarma veya polis gibi kolluk görevlileri vasıtasıyla dolaylı olarak ya da doğrudan Cumhuriyet Savcılığı tarafından yerine getirilebileceğini söyler.

İfade Avukatı Nedir ve Neler Yapar?

İfade avukatı, ifade verme süreçlerinde ve sorgulama aşamalarında sanık yani şüpheli sıfatındaki kişilerin haklarını korumak için çalışır. Bazı mahkemelerde sanıkların ilk ifadelerini kolluk güçleri nezaretinde baskı altında verdiği iddialarına rastlanılabilir. Ancak bir ifade verme işleminde odada sanığın avukatı bulunuyorsa, hukuken bu ifadenin usule uygun alındığı hükmolunur. Zaten Diyarbakır avukat kadrolarından birisi ifade avukatı olarak ifadenin alındığı sırada odada bulunuyorsa ifade alınırken hukuka aykırı bir yönlendirme ve işlemin olmadığı garanti altına alınır.

İfade avukatları sanık ve şüphelilerin menfaatleri doğrultusunda ifadelerini hazırlamalarına yardımcı olur. Yargılanan kişilerin, suçluluk durumlarında hafifletici nedenler varsa bunların belirginleştirilmesi için çalışarak cezayı düşürmek için emek harcayabilir. İfade avukatı yasal sürecin başında yargılamanın hukuka uygun olması için gereklilikleri yerine getirir ve dilekçeler yazıp, dosyalar hazırlayabilirler. Diyarbakır en iyi ifade avukatı, sorumluluklarını, başta; suçlu olsa dahi kişinin haklarını iyi bilmek, usulsüz baskılara karşı itirazlarda bulunabilmek, ifade verme süreçlerine iyi hazırlanmak gibi eylemler olmak üzere eksiksiz yerine getirebilmelidir.

İfade Verme ve Avukatın Sorguda Bulunma Zorunluluğu

İfade vermek için sanık veya şüphelilerin herhangi bir avukat bulundurma zorunluluğu yoktur ancak bir avukat istemeleri doğrultusunda, sorgu mutlaka avukat huzurunda yapılmalıdır. Şüpheli veya sanık kişinin özgür iradesiyle avukat seçme ve vekalet verme hakkı vardır. Ancak kişi avukat istemesine rağmen bir avukat hizmeti alacak durumu yoksa devlet tarafından atanacak bir avukat talebinde de bulunabilir.

İfade Alma ve Sorguda Yasak Olan Yöntemler

Ceza Muhakemeleri Kanunu Madde 148 ifade ve sorguda yasak usulleri, beş fıkra halinde düzenler. Birinci fıkrada verilecek ifadenin özgür irade içinde verilmesi şart konulmuştur ve bu durumu zedeleyecek; ilaç verme, yorma, aldatma, cebir ve tehditte bulunma, kötü davranma, işkence ve bazı araçları kullanarak ruhsal, bedensel zarar verme gibi yöntemlerin her birini yasaklar.

İkinci fıkra ifadesi alınan kişiye, ifadesini değiştirme şartıyla kanun dışında herhangi bir yarar vaadinde bulunulmasını kısıtlar. Üçüncü madde bu yöntemlerin kullanıldığı herhangi bir ifadenin asla delil olarak kabul edilemeyeceğini belirtir. Dördüncü maddede bir avukat bulunmaksızın kolluk kuvvetleri tarafından alınan ifadelerin, mahkeme tarafından sanık yoluyla doğrulanmadığı sürece hüküm esası kabul edilemeyeceğini düzenler. Son fıkra da bir şüphelinin aynı suç nedeniyle bir daha ifadesi alınması gerekirse ancak Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorgulanabileceğine hükmeder.

Diyarbakır’da İfade Avukatı Hizmetini Demirkapı Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Demirkapı hukuk bürosu olarak müvekkillerimizin ifadelerinde onlara nezaret ederiz. İfade süreçlerinde mümkün olduğu kadar olay hakkında bilgi sahibi olmaya çalışırız. Eğer bizden önce yapılan bir ifade alma işlemi olduysa, ifadenin değiştirilmesini ve bir avukat nezaretinde tekrar yapılmasını sağlarız. Bütün müvekkillerimizin haklarını ve menfaatlerini gözetir, istemeden de olsa davaları uzatma ya da masumiyetini kanıtlayamama gibi durumlardan kaçınmalarını sağlarız.

İfade Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

İfade avukatı olarak müvekkillerimizin sorgulamalarını noksansız ve hatasız geçirmeleri için yanlarında dururuz. İfade esnasında yukarıda belirtilen davranışlardan, ifadesini etkileyecek herhangi birisinin ortaya çıkmaması için titizlikle çalışırız. İfade değişikliği talepleri için gerekli dilekçeleri yazarak başvurularda bulunabiliriz. İfadesinin tekrar dinlenmesi için mahkemede talep oluşturabiliriz. Hüküm giymiş dahi olsa bir müvekkilin bedensel ve ruhsal bütünlüğüne zarar verici durumları yargı yoluna taşıyabiliriz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

İfade avukatı ücretleri ne kadar?

İfade avukatı ücretleri Türkiye Barolar Birliği’nin her yılın başında belirlediği asgari avukat ücretlerinden düşük olmamak kaydıyla değişiklik gösterebilir. İfadenin niteliği, ifadesi alınacak kişilerin sayısı, dosya mütalaası gibi durumlar bu ücretleri değiştiren temel etkenlerdir.

Diyarbakır’da en iyi ifade avukatını nasıl bulabilirim?

Demirkapı hukuk bürosu olarak ifade ve sorgulama süreçlerinde, uzman ve tecrübeli avukatlarımızla yardıma hazırız.

İfade avukatı ne yapar?

İfade avukatı ifade verme ve sorgulama işlemlerinin CMK ve TCK içinde belirtilen usullere uygun geçmesi, sanık ya da şüphelilerin özgür iradelerini korumak ve haklarını savunmak için çalışır. İfade süreçlerinde onların yanında bulunur ve eğer daha önce bulunmadığı bir ifade varsa iptali için gerekli hukuki işlemleri üstlenir. 

Hukuka Aykırı İfade ve Sorgu Ne Demek?

Hukuka aykırı ifade ve sorgu, Ceza Muhakemeleri Kanunu 148. Madde de beş fıkra halinde düzenlenen ve sanıkların haklarını zedeleyici usuller barındıran süreçlerdir. Hukuka aykırı olmamaları için bahsi geçen kanun metnine riayet edilmeli ve sorguda bir avukat bulundurulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button