Sigorta Avukatı

Sigorta Avukatı

Sigorta gerek iş hayatında gerek normal hayatta bireylerin birçok konuda başlarına gelebilecek zararlara karşı korunmasını sağlayan bir güvencedir. Gerçek ya da tüzel kişiler ilerde başlarına gelmesi muhtemel olabilecek her türlü konu için sigorta şirketlerine başvurabilmekte ve düzenli ödeme karşılığında bu olası durum gerçekleştiğinde şirketlerden zararını karşılamasını talep edebilmektedir. 

Bu konuda ortaya çıkabilecek her türlü uyuşmazlık durumu için Diyarbakır sigorta avukatından yardım alınabilmektedir. Sigorta ile ilgili hukuk alanına sigorta hukuku denmekte, bu alanda uzmanlaşmış ve sigorta davalarına bakan avukatlara ise Sigorta Avukatı denmektedir.

Sigorta Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Diyarbakır sigorta avukatı bireylerin sigorta ile ilgili konulardaki yasal haklarını korumayı amaçlayan, yaşanan olası hukuksuzluklarda bireylerin bu haklarını gerekli davalarda savunan, sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki uyuşmazlıkları veya işçi ile işveren arasındaki sigorta ile ilgili uyuşmazlıkları yasal yoldan çözüme kavuşturmayı amaçlayan avukatlardır.

Diyarbakır Sigorta avukatı yaşanan zararın sigorta kapsamına girip girmediğini tespit eder, sözleşmenin düzenlenmesini sağlar ve sigorta kapsamına giren zararlar için tazminat davası açar. Bu bağlamda Diyarbakır sigorta avukatı, sigortacıların ve sigorta yaptırmış vatandaşların vekilliğini üstlenmektedir. Sigorta ile ilgili davalara sigorta hukuku davası denmektedir. 

Diyarbakır Sigorta avukatı ile birlikte sözleşmenin hazırlanması sigorta yaptıranın ve sigortacının faydasına olacaktır. Çünkü Diyarbakır sigorta avukatı sigorta alanındaki mevzuatlara ve güncel bilgilere hakim olduğu için sözleşme hukuka en uygun şekilde hazırlanacak ve olası bir anlaşmazlıkta müvekkile yardımcı olunacaktır.

Sigorta hukuku ile ilgili kanun maddeleri Türk Ticaret Kanununda ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununda belirtilmiş, sınırları çizilmiştir. Maddelerden birkaçı şu şekildedir:

MADDE 1401- (1) Sigorta sözleşmesi, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmedir.

MADDE 1409- (1) Sigortacı, sözleşmede öngörülen rizikonun gerçekleşmesinden doğan zarardan veya bedelden sorumludur. (2) Sözleşmede öngörülen rizikolardan herhangi birinin veya bazılarının sigorta teminatı dışında kaldığını ispat yükü sigortacıya aittir.

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, ülkemiz sigortacılığının geliştirilmesini sağlamak, sigorta sözleşmesinde yer alan kişilerin hak ve menfaatlerini korumak ve sigortacılık sektörünün güvenli ve istikrarlı bir ortamda etkin bir şekilde çalışmasını temin etmek üzere bu Kanuna tâbi kişi ve kuruluşların, faaliyete başlama, teşkilât, yönetim, çalışma esas ve usûlleri ile faaliyetlerinin sona ermesi ve denetlenmesine ilişkin hususlar ve sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesine yönelik olarak sigorta tahkim sistemi ile ilgili usûl ve esasları düzenlemektir. (2) Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketleri, reasürans şirketleri, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, aracılar, aktüerler ile sigorta eksperleri bu Kanun hükümlerine tâbidir.

Sigorta davalarının dayanağı olan sigortacılık kanunu hakkında, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5684.pdf daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

Diyarbakır’da Sigorta Avukatı Hizmetini Demirkapı Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Diyarbakır hukuk bürosu, sigorta hukuku avukatlarını bünyesinde barındıran bir hukuk bürosu olarak acentalar, sigorta şirketleri ve sigortalının in iyi sigorta avukatı ve danışmanlık  hizmetini vermekteyiz. En güncel mevzuatı takip ederek çalışmalarımızı hukuk açısından en doğru şekilde değerlendiriyor ve yönlendiriyoruz.

Sigorta kendi içerisinden çeşitli kollara ayrılmaktadır. Bunu zarar sigortaları ve can sigortaları olarak ayırabiliriz. Taşıma sigortası, tarım sigortası, hırsızlık sigortası, kasko, makine kırılması ve montaj sigortası, alacak sigortası, inşaat sigortası, yangın sigortası, cam kırılması sigortası vb sigorta türleri zarar sigortasının bir alt başlığı olan mal sigortalarına örnektir. 

Diyarbakır hukuk bürosu bünyesinde çalışan Diyarbakır sigorta avukatları olarak bu sigortalardan birine sahip olan bir sigortalının uğradığı zararın sigorta kapsamına girip girmediğinin tespiti, daha sonra açılacak tazminat davası ve davanın güncel mevzuata en uygun şekilde takibini gerçekleştiririz. Sigorta yaptırırken sigorta şirketleri ve sigortalanan arasındaki sözleşmeyi güncel mevzuata en uygun şekilde gerçekleştirir ve olası hukuki problemlerin en baştan önüne geçeriz. 

Tazminat davası gerektiren koşullar sağlandığında hukuk usülüne en uygun yolu izler ve mağduriyet yaşanan durumun ortadan kaldırılması için elimizden geldiğince hukuk mücadelesi veriririz. Normal yollarla alınamayan sigorta tazminatının gerektiği durumlarda icra yoluyla alınması için başvurularda bulunuruz. İdari mercilerle gerekli olan izin, başvuru ve bildirim işlemlerini gerçekleştiririz. Sigorta hukuku kapsamına giren her türlü konuda dnışanlarımıza hizmet veririz.

Diyarbakır Avukatı İle Sigorta Davası Nasıl Açılır?

Sigorta davaları sigorta şirketine veya kişiye açılabilir. Bu davalar konunun niteliğine göre farklılık gösterir. Sigorta sözleşmesinde bulunan maddelere uymama ile ilgili açılacak davalar için Asliye Hukuk Mahkemesine, ticaret ile ilgili konularda açılacak davalar için Asliye Ticaret Mahkemesine başvurulur. Sigorta davalarındaki önemli hususlardan biri sigorta sözleşmesinin analizidir. 

Diyarbakır hukuk bürosu olarak sigorta davalarından önce sözleşmelerin titiz bir şekilde incelenmesi üzerinde çalışırız. Konuyu ilgili mahkemeye taşır ve mahkemeye dilekçe ile başvuruyu gerçekleştiririz. Daha sonra davada temsil ve danışmanlık hizmeti vererek baştan sona tüm süreci hukuka en uygun şekilde takip ederiz. 

Sigorta Davası Ne Kadar Sürer?

Sigorta hukuku içerisinde birçok sigorta türü, mevzuatı ve konuyu barındırmaktadır. Örneğin kaza ile ilgili sigorta hukuku davalarında dava kazanın olduğu tarih baz alınarak 2 ila 10 yıl kadar sürebilir. İş sigortalarında çalışma esnasında yaralanan veya vefat eden işçinin dava sürecinde, işverenin ihmalinin olup olmadığı araştırılması gerekir. 

Sigorta acentalarına ve şirketlerine açılmış davalarda sigortalanan kişi ile sigorta şirketi arasında yapılmış sözleşmenin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Bu sebeple her sigorta hukuku davası için genel bir süre biçilmesi doğru olmayacaktır.

Diyarbakır Sigorta Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Diyarbakır en iyi sigorta avukatı olarak sigorta hukuku üzerine çalışmakta olan meslektaşlarımızla birlikte en doğru ve güncel hizmet vermekteyiz. Vermekte olduğumuz hizmetler şu şekildedir:

  • Güncel mevzuata uygun sigorta sözleşmesinin hazırlanması
  • Tazminat davaları ve başvurusu
  • Hakem heyeti ve tüketici mahkemesi davası
  • Sigorta alacağının icra yoluyla tahsili
  • Prim tahsili
  • İdari mercilerle izin, bildirim ve başvuru işlemleri
  • Sigorta acentalarının mevzuata uygun olmasının sağlanması
  • Sigorta rücu davaları
  • Kasko sigortası ile ilgili uyuşmazlıklarda hukuki yardım
  • Sigorta hukuku danışmanlığı hizmeti
  • Trafik sigortasından doğan uyuşmazlıklar için hukuki yardım
  • Trafik sigortasından doğan uyuşmazlık sonrası tazminat davası
  • Reasürans şirketleri ve sigorta şirketleri arasındaki işlemlerde hukuki yardım
  • Kazalardan doğan zararların takibi
  • Sigorta hukuku kapsamına giren her türlü konu

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sigorta Avukatı ücretleri ne kadar?

Gerekli ücret bilgisi için en yakın zamanda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diyarbakır’ın en iyi sigorta avukatını nasıl bulabilirim?

Demirkapı hukuk bürosu olarak uzman kadromuz ve sigorta hukuku alanında bilgi ve tecrübe sahibi meslektaşlarımız ile birlikte hizmet vermeye talibiz.

Sigorta avukatı ne yapar?

Sigorta avukatı sigorta ile ilgili her türlü uyuşmazlıkta ve hak-hukuk mücadelesinde müvekkillerine danışmanlık ve dava takibi hizmeti verir.

Sigorta davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Sigorta davalarında yetkili mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi ve bazı durumlarda da Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button