Bilişim Avukatı

Bilişim Avukatı

Diyarbakır adliyesi mahkemelerinde nispeten daha az görülen bilişim suçları davalarıyla ilgilenen avukatlara bilişim avukatı denir. Bilişim suçları halk arasında elektronik suçlar, internet suçları ve siber suçlar gibi farklı isimlerle de anılabilmektedir. Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 243., 244., 245. ve 246. maddeler “Bilişim Alanında Suçlar” başlığıyla bu suçlar hakkında hukuki dayanak oluşturur. 

Teknolojik gelişimlerin ortaya çıkardığı dijital sistemlerinin araçsal olarak kullanılması vasıtasıyla girişilen suç faaliyetleri “bilişim hukuku” alanında değerlendirilir. Bahsi geçen dijital sistemler; akıllı telefonlar, kredi kartı cihazları (POS), internet, masa üstü ve diz üstü bilgisayarlar, aplikasyonlar ve tabletler gibi başlıklarla çeşitlendirilebilir.

Diyarbakır Bilişim Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Diyarbakır bilişim avukatı, bilişim hukuku alanında bilgi, birikim ve uzmanlık sahibi tecrübeli bir hukukçudur. Yukarıda belirtilen kanun maddeleri çerçevesinde müvekkillerinin haklarını ve menfaatlerini savunmak, onları korumak ve hukuki işlemlerde yanlarında bulunmakla sorumludur.

Bilişim sistemlerinin giderek yaygın biçimde kullanılması nedeniyle, bir Diyarbakır bilişim avukatı tarafından ilgilenilen davaların yelpazesi çok geniştir. Davalar başlıklar halinde listelenmek yerine davaların içerikleri listelenirse daha detaylı bilgi edinilebilir:

  • Kanunen yasaklı programların, cihazların ve teknolojilerin kullanılması,
  • Dijital ortamdaki bilgilerin çalınması ve kullanılması,
  • Bir kişinin bilgisayarına virüs bulaştırmak,
  • Bilişim sistemlerine zararlı yazılımlar yüklemek,
  • Rıza dışında banka ve kredi kartı kullanımları,
  • Sosyal medyada kişi ve kurumlara, küfür ya da hakaret etmek,
  • Kötü amaçlı dijital sistemler ve cihazlar icat etmek, üretmek
  • E posta, telefon gibi çeşitli teknolojik araçlarla dolandırıcılık yapmak,
  • Siber savaş faaliyetleri,
  • Siber terörizm
  • Veri hırsızlığı.

Dava içerikleri değişiklik gösterebilir, bir bilişim hukuku Diyarbakır avukatı, bilişim sistemleri ve teknoloji ile ilgili davaların içeriğini gözetmeksizin sorumluluğunu üstlenebilir.

Diyarbakır’da Bilişim Avukatı Hizmetini Demirkapı Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Demirkapı Diyarbakır hukuk bürosu olarak, bilişim alanındaki gelişmeleri takip ediyoruz ve bu konudaki kanun değişikliklerini anında müvekkillerimiz ile paylaşıyoruz. Bilişim davaları için bize başvuran müvekkillerimizden ilk iş olarak vekalet alıyoruz. Sonrasında onlar için gerekli dava süreçlerini başlatıyor, eğer mevcut bir dava süreci varsa müdahil oluyoruz. Gerekli kanıtların toplanması ve usule uygun şekilde dosyalanması için çaba harcıyor, bunları gerekli makamlara ivedilikle iletiyoruz.

Müvekkillerimizin hak ve menfaatlerini bütünüyle korumak için gerekli yerlere itirazlarda bulunabiliyor ve birinci derece mahkeme kararlarını, temyiz ve istinaf süreçlerine taşıyabiliyoruz. İnternet ve sosyal medya ortamında ortaya çıkan, kişilik haklarını ve tüzel hakları ihlal eden içeriklerin kaldırılması için acil aksiyonlar alıyoruz. 

Diyarbakır Bilişim Avukatı ile Bilişim Davası Nasıl Açılır?

Bir bilişim avukatı aracılığıyla dava açmak için öncelikle vekalet verilmelidir. Arkasından avukatın yönlendirmeleri ve yardımıyla birlikte suç unsurunun ortaya çıktığını ve niteliğini gösteren dijital kanıtlar toplanır. Bu kanıtlar tarafınıza iletilmiş küfür veya tehdit niteliğindeki e postalar, mesajlar, çeşitli platformlarda yapılmış yorumlar olabilir. Suç unsuru oluşturan bilişim kayıtlarının silinmeden önce kanıt olarak dosyaya eklenmesi çok önemlidir. Son olarak avukatlar yeteri kanıt ve belgeleri dosyaya ekleyerek bir dilekçe ile Cumhuriyet Savcılığı makamına başvuruda bulunur ve dava açılmış olur. 

Bilişim Davaları Ne Kadar Sürer?

Bilişim hukuku kapsamında yürütülen davalar çeşitli dava türlerine görece kısa sürebilmektedir. Bunun nedeni bilişim sistemlerinde kolay kolay kaybolmayan kayıtlara ulaşmanın, mahkeme kararıyla kolay ve hızlı biçimde mümkün olmasıdır. Adalet Bakanlığı verilerine göre bilişim davaları üç yüz ile dört yüz gün arasında sonuçlanmaktadır. Ancak suçun niteliği, etkilediği kişiler ve yarattığı zarar gibi etkenler süreleri avukatların elinde olmayan nedenlerle uzatabilir. Bu bağlamda Diyarbakır en iyi bilişim avukatı vasıtasıyla dava süreçlerinin yürütülmesi davanın sonuçlanma süresine olumlu yansıyacaktır.

Diyarbakır Bilişim Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Demirkapı Hukuk Bürosu olarak bilişim avukatlığı alanında talep edilen bütün hizmetleri eksiksiz yerine getirebiliyoruz. Müvekkillerimize sunduğumuz başlıca hizmetler şu şekilde listelenebilir:

  • E-imza ve benzeri uygulama alanlarında hukuki danışmanlık,
  • Telif haklarının korunması,
  • Lisans alma ve patent çıkarma işlemleri,
  • Kredi veya banka kartlarının kötüye kullanımı ve bu kullanımdan kaynaklanan zararların tazmini,
  • Bütün bilişim suçlamalarında savunma hazırlanması,
  • Adınıza açılmış sahte sosyal medya hesaplarının kapatılması,
  • Hakkınızdaki asılsız internet içeriklerinin kaldırılması,
  • Markanızı taklit eden internet sayfalarının kapatılması,
  • Yasaklanmış programlar, cihazlar ya da çeşitli teknolojiler kullanmaktan doğan davaların yönetimi,
  • Belirlenmiş alanlarda bilişim gelişmelerinin takibi ve aktarımı,
  • Yasa dışı bahis hakkındaki işlemler,
  • İnternet sözleşmelerinin hazırlanması,
  • Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında metinler hazırlanması ve kanun değişikliklerinin sitelere güncel olarak uygulanması.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Diyarbakır Bilişim Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Bilişim avukatlığı ücretleri Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen asgari bedeller alt sınır kabul edilmek adıyla değişiklik gösterebilir. İnternet ticareti için alınacak sürekli hukuki danışmanlık hizmeti ücreti ile sadece bir sözleşmenin hazırlanması bedeli arasındaki farklılık küçümsenemeyecek derecede olabilir.

Diyarbakır’da En İyi Bilişim Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Demirkapı hukuk bürosu bilişim alanında uzman avukatlarımız, tecrübelerimiz ve dinamik yapımız ile bilişim davalarınızda ve hukuki hizmet ihtiyaçlarınızda her türlü yardıma hazırız.

Diyarbakır Bilişim Avukatı Ne Yapar?

Bilişim avukatı yargılama süreçlerinde müvekkillerinin menfaatlerini ve haklarını gözetir. Gerekli kanıtların toplanması, bilir kişi raporlarının istenmesi, şahitlerin mahkemede dinlenmesi gibi süreçlerde yardımcı olur ve taleplerde bulunur. Bilişim suçları için alınmış kararların tekrar değerlendirilmesi adına itirazlar yapar ve süreci temyiz ve istinaf aşamalarına götürür. 

Bilişim Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

İnternet ve bilişim alanında isnat edilen suç eylemleri farklı mahkemelerde görülebilir. Suçun niteliği ve niceliği hangi mahkemenin görev alacağı konusunda önemli etkenlerdir. İsnat edilen suçun gerektirdiği müeyyideler de görevli mahkemenin belirlenmesinde önemlidir. Bilişim suçları Türk Ceza Kanunu kapsamında düzenlenir. Bu nedenle bilişim davalarında asıl unsurlar; Asliye Ceza Mahkemeleri ve Ağır Ceza Mahkemeleri bünyesinde yer alan uzman bilişim mahkemeleridir. Ancak uzman bilişim mahkemeleri resmî belgelerde, yazışmalarda ve tutanaklarda yine sıfat olarak “asliye ceza” ya da “ağır ceza” ön kelimeleriyle anılmaktadır. Bu doğrultuda on yıldan düşük hapis cezaları ve sadece para cezaları ön görülen suçlar, Uzman Asliye Ceza Bilişim Mahkemeleri tarafından yürütülür. Cumhuriyet Savcılığı makamından on yıl ve üzeri hapis cezasının istendiği suçlar ise Uzman Ağır Ceza Bilişim Mahkemeleri’nde görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button